- A container which contains 80 liters of milk and water in the ratio of 3 : 2. How much quantity of mixture should be replaced with water so that in the final mixture, ratio of milk to water is 9 : 11 ? 25 liters32 liters28 liters20 liters42 litersOption D

Quantity of milk = 80 * 3 /5 = 48 liters

Quantity of water = 80 * 2 /5 = 32 liters

let ‘x’ liters of mixture is replaced with water.

(48 – x * 3/5 ) / (32 – x * 2/5 + x) = 9/11

x = 20 liters - Ram bought a chair for rs.480 and marked is at rs.720. If he made a profit of 25% on selling the table then find percentage discount allowed by Ram on the chair ? 15%20%18%45%16.67%Option E

SP of chair = 480 * 125/100 = 600

MP = 720

discount percentage = 720 – 600/720 * 100 = 16.67% - A alone can do a work in 25 days whereas B and C together can do some work in 20 days. A and B together worked for 8 days then A left the work. If efficiency of C is half of efficiency of A, then in how many days remaining work will be completed b A and C together ? 5 days7 1/3 days15 days8 days14 daysOption B

LCM of 25 and 20 = 100

efficiency of A = 100/25 = 4

efficiency of B and C = 100/20 = 5

efficiency of C = 4/2 =2

efficiency of B = 5 – 2= 2

A and B worked for 8 days = 8 ( 4 + 3) = 56 work

remaining work = 100 – 56 = 44

remaining work will be completed A and C together = 44/4 + 2 = 7 1/3 days - Train A travelling at 72 km/hr crosses a platform of 160 m in 18 seconds and train B travelling at 90 km/hr crosses the same platform in 15 seconds. Find the length of train B ? 320m240m210m225m215mOption E

Speed of train A = 72 * 5/18 = 20 m/sec

distance covered by train A = 20 * 18 = 360 m

length of train A = 360 – 160 = 200m

speed of train B = 90 * 5/18 = 25 m/sec

distance covered by train B = 25 * 15 = 375 m

length of train B = 375 – 160 = 215 m - A is 6 years younger than B and ratio of present age of B to C is 12 : 5. If ratio of present age of A to C is 2 : 1, then find present age of B ? 32 years34 years42 years36 years40 yearsOption D

Let present age of B = 12x

age of C = 5x

age of A = 12x – 6

12x – 6/5x = 2/1

12x – 6 = 10x

2x = 6

x = 3

present age of B = 12 * 3 = 36 years - Directions : What will come in place of questions marks ( ? ) in the following questions below ?

35% of 320 + 440 – √1024 = ?540320340620520Option E

112 + 440 – 32 = ?

? = 520 - 124 * 4 – 320 ÷ 5 + √361 – 18 = ? 225320435433520Option D

496 – 64 + 19 – 18 = ?

? = 433 - 495 ÷ 5 + (21)^2 – (20)^2 = ? 324420325140260Option D

99 + 441 – 400 = ?

? = 140 - 1240 + 2520 – 3540 + 4250 = ? 43405470424034504470Option E

? = 8010 – 3540

? = 4470 - (12)^2 + (18)^2 – (20)^2 + (14)^2 = ? 365264345420540Option B

144 + 324 + 196 – 400 = ?

? = 264